Golvvård - Skötsel av ditt golv

Med rätt skötsel kan ditt trägolv hålla sig fint utan att du behöver anstränga dig särskilt mycket. Det viktigaste att se till är att trägolvet alltid är skyddat med en slitstark ytbehandling.

GOLVVÅRD - LACKAT TRÄGOLV

Ett lackat golv behöver sällan nytt lack vid vardagligt bruk, men över tid kan det uppstå små repor på ytan. I så fall kan du genomföra en omlackering. Ge då ytan en lätt mellanslipning som försäkrar att det nya lacket fäster sig ordentligt på det gamla lagret. Därefter kan du överlackera golvet.

Ifall ytan har slitits ner till rent trä, måste golvet grovt slipas och lackeras med 3 lager lack. Läs mer om grovslipning här.

OMLACKERING – SÅ HÄR GÖR DU

Innan du börjar behöver du: En poleringsmaskin, slipkorn 150-180, Junckers GolvRens och Junckers

Golvlack, vattenbaserat.

Innan lackering tvättas golvet noggrant med Junckers GolvRens.

Slipa noggrant och ordentligt med korn 150-180.

Slipdammet dammsugas bort och golvet torkas av med med en trasa, som är hårt vriden i rent vatten.

Rör om lacket noggrant.

Använd en hink och fördela lacket med en lackrulle med lugna rörelser i brädornas längdriktning. Om det går för snabbt eller om du trycker för hårt kan det bildas luftbubblor i lacket.

Golvet kommer vara torrt och klart till lätt trafik efter 4 timmar, men börja inte täcka med mattor förrän lacken har torkats helt efter 3 dygn.

Innan en omlackering av hela golvet rekommenderar vi att “provlackera” på en liten bit av golvet – till ex. bakom en dörr. Efter 24 timmar kan du skrapa med ett mynt och på så sätt se om fästingen är bra. Om inte, måste golvet grovslipas.

Läs mer om produkterna här

OBSERVERA!

JUNCKERS GOLVLACK VATTENBASERAT KAN INTE ANVÄNDAS PÅ UV-BEHANDLADE TRÄGOLV. ÄR DU INTE SÄKER PÅ OM DITT GOLV ÄR UV-BEHANDLAT KAN DU FRÅGA DIN GOLVPRODUCENT.

VÅRD OCH UPPFRÄSCHNING AV ETT INOLJAT TRÄGOLV

Ett inoljat trägolv kräver lite mer vård än ett vanligt lackat golv. Om den inoljade yta är intakt, dvs. att ytan inte har slitits ner till rent trä, kan golvet få en snabbtorkande vårdolja 1-2 gånger per år. Ifall du strax efter golvläggning börjar med att applicera Junckers Oliepleje på hela golvet, kan du därefter fläckbehandla ditt inoljade trägolv, om det finns områden som är mer slitna än andra.

UNDERHÅLL MED OLJA – SÅ HÄR GÖR DU

  • Tvätta golvet noggrant med Junckers Golvtvål
  • Applicera ett tunt lager trävårdsolja med mopp eller mikrofibertrasa
  • Låt golvet torka i 30-60 minutter
  • Polera efteråt med en ren trasa

MITT GOLV HAR SLITITS NER TILL RENT TRÄ

Ifall den gamla ytan olja på ett inoljat trägolv har slitits igenom är det bäst att slipa golvet ner till rent trä och applicera en ny grundolja. Till detta bör du använda Junckers GulvOlja.

keyboard_arrow_uppicture_as_pdf